SZENDRŐI TERMÉSZETJÁRÓ SZAKOSZTÁLY

Rakacai-tó
Rakacai víztározó

Aki elutazik a Bódva völgyébe nem engedheti meg magának, hogy el ne látogasson hazánk legnagyobb mesterséges víztárolójához, mely a Rakaca patak vizét duzzasztja fel. A tó a horgászok paradicsoma a nagy fogások mellett a nyugodt környezet és a gyönyörűséges táj miatt.

A festőien szép tájat a Cserehát övezi. 190 ha területű, átlagmélysége 2,5-3 m. Több kisebb-nagyobb hegyi patak táplálja. Jellemző halai a ponty, amúr, süllő, csuka, dévérkeszeg, karikeszeg, domolykó.

Észak-Magyarország legkedveltebb és leglátogatottabb horgászhelye, a halbőség, a fajtaválaszték és nem utolsósorban a hal íze miatt. A tározón lehetőség van evezésre, és kijelölt fürdőhely is várja az ide látogatókat.

Szalonnától alig 1,5 km-re a falu határában duzzasztották fel a Rakaca-patakot, mely a Bódva jelentős mellékvize. A völgyzáró gáttal kialakított mesterséges tó az aszályos nyári időszakokban is állandó vízmennyiséggel táplálja a Bódvát. A Rakacai-tó, Magyarország egyik legnagyobb (5,5 millió m3, 1,5 km2 és 3 km hosszú) víztározója. A víztározó és környéke, gyönyörű környezetben jelentős üdülőhellyé fejlődött. A vízi sportot és a horgászatot kedvelők találhatnak itt kikapcsolódásra lehetőséget.

Az 1112 fős lakosú község határában, festői környezetben lévő Rakacai-víztározó pihenési, horgászati lehetőséget biztosít. Napijegy helyben vásárolható.

Szendrői Természetjáró Szakosztály