SZENDRŐI TERMÉSZETJÁRÓ SZAKOSZTÁLY

Szakosztályunk

2003 márciusában a B.A.Z. Megyei Természetjáró Szövetség Jósvafői Túravezető képző tanfolyamán fogalmazódott meg egyesületünk létrehozásának terve.

Hosszas szervezés után 2004. január 25-én jutottunk el az alakuló közgyűlésig. Az akkor megfogalmazott céljaink ma is aktuálisak: városunk és a környék nevezetességeinek széles körű megismertetése, az itt lakók és idegenből érkezők részére természetjáró lehetőségek ajánlása, lebonyolítása.

A szendrői természetjárás szervezett formában a Szendrői Városi Sportegyesület keretén belül működik. Az aktív tagok túlnyomórészt huszonéves szendrői fiatalok, ezzel külön színfoltja a megyei Természetbarát Szövetségnek. Programjaink segítségével népszerűsítjük a természetjárást, a környezetvédelmet és a környezeti nevelés hangsúlyozzuk, a vidék idegenforgalmi fejlődésének segítését segítjük elő.

Az elmúlt években komoly eredményekkel is büszkélkedhetünk. Fő céljainknak megfelelően a Szendrő környéki turistautakat folyamatosan restauráljuk, illetve újakat alakítunk ki. Megalakulásunk óta több mint 20 km új turistautat létesítettünk. 2007-ben turista pihenőket létesítünk.

Rendszeres az együttműködésünk a helyi általános iskolával, az Aggteleki Nemzeti Parkkal, a megye többi természetjáró és természetbarát szervezetével, a környező települések önkormányzataival. Megállapodásunk van a Nyíregyházi Főiskolával, mely szerint minden tanulmányi félévben szervezünk egy gyalogtúrát, amelyen a főiskola hallgatói testnevelésóráikat teljesíthetik. Két ízben már buszos idegenvezetést is tartottunk a környék látnivalóit csokorba fűzve.

Minden április utolsó szombatján rendezzük meg „Vitézlő” elnevezésű programunkat, mely a vidékünk egyetlen országos teljesítménytúrája. Ezen rendezvényre számos felsőoktatási intézmény hallgatói nagy számban vesznek részt. A rendezvény több száz embert mozgat meg.

A 2006 év végén indítottuk be a „Bebek-portya” elnevezésű nyílt túramozgalmunkat. Ez a környék hat nevezetességének felkeresését hirdeti, amelyért külön jutalmazásban részesül a túrázó.

Minden nyáron külföldre magashegyi túrákat szervezünk. Számos teljesítménytúra és egyéb turista esemény rendszeres résztvevői vagyunk.

Szendrői Természetjáró Szakosztály

Egy vidám csapat

Szakosztályunk 2004. januárjában alakult meg, Szendrőben élő 10 természetbarát és 3 képesített túravezető összefogásával. Célunk a természetjárás népszerűsítése, Szendrő környéki turistautak kialakítása, városunk és környékének természeti, kulturális és épített értékeinek bemutatása, megismertetése, a vidék idegenforgalmi fejlődésének segítése.

Céljaink érdekében több mint 25 km jelzett turistautat és 2 turistapihenőt létesítettünk. 2005-től évente szervezünk Szendrő körül gyalogszerrel ingyenes túrát, 2006-től országosan meghirdetett Vitézlő teljesítménytúrát. Létrehoztuk a Bebek portya jelvényszerző túramozgalmat.

Évente változó létszámmal átlag 8 teljesítménytúrán veszünk részt. Túráink helyszíne főként Szendrő és környéke, az Aggteleki-karszt, a Bükk, de több éve járunk a Tátrába is. Tagságunk mindig szívesen látja a hozzánk csatlakozó barátokat, ismerősöket valamint az érdeklődő idegeneket. Alapítótagjaink mellett, egyre gyarapodik tiszteletbeli tagjaink száma, akik szakosztályunk aktív életében fontos szerepet töltenek be.

Működésünkhöz szerény keretet biztosít Szendrő Város Önkormányzata. Célirányosan, nagyobb összegeket, adományokat szponzoroktól kapunk és pályázatokon nyerünk. Lehetőségeinkhez mérten vállalunk túra- és idegenvezetést.

Minden idelátogató vendég és helyi érdeklődő megkeresését szívesen vesszük csapatunkba.

Szolgáltatásaink

A Szendrői Városi Sport és Szabadidő Klub Természetjáró Szakosztálya a következő szolgáltatásokat kínálja a Szendrőbe és a környékre látogatók részére.

Tagok

Az aktív tagok túlnyomórészt huszonéves szendrői fiatalok, ezzel külön színfoltja a megyei Természetbarát Szövetségnek.

Sajtó megjelenés

Az alábbi felsorolásban megtalálhatja, hogy a Szendrői Természetjáró Szakosztály mely sajtóorgánumok érdeklődését keltette fel eddig és közölt le cikket rólunk.

Partnereink

Média partnereink, szakmai partnereink, együttműködő partnereink, partner sport egyesületek, támogatóink.

Pályázatok

Több generáció, egy közösség” közösségfejlesztő programok
megvalósítása Szendrő és környékén.

Szendrői Természetjáró Szakosztály