SZENDRŐI TERMÉSZETJÁRÓ SZAKOSZTÁLY

Telekes Völgy Ördöggát

Csapadékos időszakban felejthetetlen látványt nyújt a Telekes-völgy névre keresztelt sziklaszoros. A völgy a Rudabányai-hegységet Alsótelekes és a Bódva-völgye között szeli át. A vadregényes szurdokvölgy legszebb szakasza az „Ördög-gát” sziklája és közvetlen környezete.

A hegyoldalról merőlegesen lefutó patak útjában álló sziklagerinc nevét már 1298-ban is említik Urdunggata (Ördög-gátja) néven. A sziklatarajt a víz egykor patkó alakú kanyart leírva kerülte meg, de a patak átfűrészelte a sziklafalat, így a régi, kerülő patakszurdok a „Keringő” szárazon maradt.

A Keringőtől feljebb a patakmederben megjelenik a víz, mely a kövek között a víznyelőben tűnik el. A csapadékos idők áradásait már nem képesek befogadni a meder sziklahasadékai, ekkor a víz az Ördöggáton át zuhogó vízeséssel tör előre a völgy alsó része felé.

A Keringő barlangjai közül az Ördöggát-lyuk régészeti leleteiről is nevezetes. Az 1930-as évek ásatásai nyomán az újabb kőkorszakból a bükki kultúrát képviselő edénytörmelékek, a bronz- és vaskorból különféle eszközök, üveggyöngyök, továbbá több szkíta tárgy (bronz és vas nyílhegyek), valamint egy különlegesen érdekes csontfaragvány került elő.

Néhány történelmi érdekesség, melynek nyomai kimutathatók, feltételezhetők az Ördög-gát-barlangban talált leletekből, írott forrásokból:

  • Kőkor/ neolitikum (Kr.e. 5000-500) bükki kultúra maradványai
  • Bronzkor vége – pilinyi kultúra maradványai – bronzművesség
  • Vaskor eleje- kiéter kultúra maradványai – edénytöredékek
  • Szkíta népcsoport / keleti sztyepp eredetű lakosság/ nyomai – első őskori nép vidékünkön, amely nevét ismerjük – kr.e. 560 körül szállták meg a Kárpát-medence keleti felét
  • Kr. e. II. századból kimutatható a Rajna vidékéről származó kelta csoportok jelenléte – a vaskor végén, kr.e. IV.-II. században nyomultak a Kárpát-medencébe, később germán eredetű kvád csoportok csatlakoztak hozzájuk.

Évezredeken át nyújtott védelmet az itt élő népcsoportoknak, mint például a tatárjárás idején a (Szőlős)Ardó erdőóvó lakosainak.

A völgy másik jellegzetessége, a tavasszal nyíló rengetek hóvirág, ami még gyönyörűbbé teszi a tájat. A völgy hűvös klímájának köszönhetően a hóvirág később nyílik itt mint az máshol szokásos, így az március áprilisban (a teljesítménytúra ideje alatt is valószínűleg) megcsodálhatjuk a virágokat. Ám ne felejtsük el a a hóvirág védett növény és a Telekes Völgy pedig ráadásul Természetvédelmi Terület is így fokozottan tilos a hóvirágok szedése.

Forrás: Az Aggteleki-karszt, a Szlovák-karszt és a Cserehát c. Turistaatlasz és útikönyv, Cartographia Kft, Budapest

Szendrői Természetjáró Szakosztály