SZENDRŐI TERMÉSZETJÁRÓ SZAKOSZTÁLY

XVI. Szendrő Körül Gyalogszerrel

2020 év nagyon viszontagságos a világjárvány miatt, tavasszal elmaradt programunkat nem pótoljuk, helyette a szokásos őszi túránkkal igyekszünk kárpótolni az élményeket. A túra fő attrakciója a Rudabányai – tó felkeresése minden távnak. Előző évben is hirdettünk meg kerékpáros távot idén is lesz a 3 különböző gyalogtúra mellett egy kerékpáros túra lehetőség is.

Szendrőn a szokott helyen lesz a gyülekező a Fő utca 19 szám alatt. A legrövidebb távon – 10km gyalog – indulók rajtja Szuhogyról lesz, ide aki tud saját autóval, aki nem azt kisbusszal szállítjuk a rajt helyszínére. A 15 25 km gyalog és a 25 km kerékpáros távok körtúrák lesznek. Lehetőség lesz idén is egyénileg a távokat teljesíteni és hagyományosan túravezetők is kísérnek minden távon csoportokat. Az útvonalon lesznek ellenőrző pontok, ahol pontőrök fogják várni az áthaladókat.

Egyes túraútvonalak érintik Csorbakő várromokat, és a túra keretein belül egy információs tábla kerül kihelyezésre, melyet a túra rendezője állít a várrom ismertségének növelése érdekében. A kerékpáros táv útvonala a Szendrő várának kilátójához is elvisz.

A program idén is az Ötpróba programsorozat része, a kerékpáros táv a „Tekerj a Zöldbe!” kampány keretében kerül megrendezésre. Az esemény csatlakozott az Európai Sporthét #BEACTIVE kezdeményezéshez.

Előregisztráció

Járványügyi óvintézkedések

 • kérjük, hogy minden résztvevő hozzon magával maszkot a rajt és cél helyszínen és az egyes ellenőrző pontoknál viselje a maszkot
 • kérjük mindenki hozzon magával saját tollat a regisztráció elvégzéséhez és saját bögrét, hogy abba tudjuk az innivalót számára kitölteni
 • egyéni túra lehetőségével és a különböző távok csoportjainak különböző időpontokban történő indításával igyekszünk egy időben a sok résztvevő egy helyen történő együttlétét
 • esemény helyszínén kézfertőtlenítőket kiteszünk, mely használatát kérünk mindenkitől
 • szervezők az egyes ajándékok átadását kesztyűben végzik szabadtéren
 • kérünk mindenkit, hogy csak egészségesen érkezzenek az eseményre, bármilyen fertőzési gyanú esetén ne jöjjenek a rendezvényre

Túra információk

Időpont: 2020. szeptember 26.

Rendező: Szendrő Város Sport és Szabadidő Klub Egyesület Természetjáró Szakosztálya

Rajt-cél helyszíne:
Szendrő, Fő utca 19.
Gyülekező 7.30-tól, várható visszaérkezés 14.30-tól, program vége 19.30.

Programok:
Gyalogos távok: 10, 15, 25 km
Kerékpáros táv: 25 km

Minden regisztrált induló kitűzőt, emléklapot és itinert kap.
Túra végén vendéglátás: a célban zsíros kenyér, lila hagyma, meleg tea.
Útközben a megállóhelyen meglepetés frissítő.

Bővebb információ: www.szendroitura.hu, Tel.: 20-521-05-36
Szolgáltatás igénylése: (szeptember 24. 22:00), info@szendroitura.hu, Tel.: 70-374-07-75

A program változás jogát a szervezők fenntartják!
Sok szeretettel várunk minden túrázót!

Távok útvonalak

25 km – indulás előre láthatólag 7.30 és 9.30 között
Útvonal: Szendrő – Petőfi tér – Lipóc – Telekes kápolna – Csorbakő – Slokk – Szuhogy – Csorbakő – Rudapithecus – Telekes kápolna – Közép hegy – Bódva híd – Szendrő Cél
Látnivalók a távon: (Bebek portya megállóhely) Csorbakő, Szuhogy, Rudabányai – tó, Rudapithecus lelőhely, Telekes kápolna
Táv: 24,3 km; Szint: 412 m; Szintidő: 7 óra
Ötpróba: 3 ötpróba pont
GPS-track letöltése

15 km – indulás előre láthatólag 8.00 és 10.30 között
Útvonal: Szendrő – Petőfi tér – Lipóc – Telekesi kápolna – Rudapithecus – Telekes kápolna – Közép hegy – Szendrő Bódva híd – Szendrő Cél
Látnivalók a távon: Rudabányai-tó, Rudapithecus lelőhely, Telekes kápolna
Táv: 18 km; Szint: 276 m; Szintidő: 5 óra
Ötpróba: 2 ötpróba pont
GPS-track letöltése

10 km – indulás előre láthatólag 7.30 és 11.00 között
Útvonal: Szuhogy – Slokk – Rudapithecus – Telekes kápolna – Közép hegy – Szendrő Bódva híd – Szendrő Cél
Látnivalók a távon: Szuhogy, Rudabányai-tó, Rudapithecus lelőhely, Telekes kápolna
Táv: 12,1 km; Szint: 251 m; Szintidő: 4 óra
Ötpróba: 1 ötpróba pont
GPS-track letöltése

25 km kerékpár – indulás előre láthatólag 7.30 és 11.30 között
Útvonal: Szendrő – Szuhogy – Rudabánya – Bánya út – Rudapithecus – Telekes kápolna – Csorbakő – Szuhogy – Szendrő Bódva híd – Szendrő Felső Vár – Cél
Látnivalók a távon: (Bebek portya megállóhely) Szendrő Felső Vár, Csorbakő, Szuhogy, Rudabányai-tó, Rudapithecus lelőhely, Telekes kápolna
Táv: 26,6 km; Szint: 387 m; Szintidő: 4 óra
Ötpróba: 2 ötpróba pont
GPS-track letöltése

Fontos információk a távhoz: A távból több mint 9 km murvás, köves úton halad. Ezért nem lehet országúti kerékpárral teljesíteni a távot. Több szakaszon hegyi terepen kell haladni, kérjük a fokozott óvatosságot. Az útvonal mentén az ellenőrző pontokon kerékpár szerviz pontok lesznek.

KERÉKPÁROS RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

 • Kifogástalan állapotú kerékpár.
 • 18 éven aluliak csak szülői vagy tanári felügyelettel indulhatnak.
 • Felhívjuk minden kedves kerékpárosok figyelmét a KRESZ szabályok betartására, elsősorban saját és mások testi épsége érdekében!
 • Fokozottan figyeljen mindenki az úthibákra, a kerékpárokban keletkező károkért a szervezők felelősséget nem vállalnak!
 • Bukósisak, láthatósági mellény használata kötelező!

Túravezetők várható indulása:

Kérjük akik csoportos túravezetővel kívánják a távot teljesíteni a tumultus elkerülése érdekében legyen tekintettel az indulási időpontokra.

10 km gyalog – 9.00
15 km gyalog – 8.30 és 10.00
25 km gyalog – 8.00
25 km kerékpáros – 9.30

Extra programok

 • Harmadik alkalommal az esemény az Ötpróbasorozat része. A különböző távok teljesítéséért más -más pontokat lehet gyűjteni:10 km távért 1 pont, 15 km távért 2 pont, 25 km távért 3 pont. Új pontszerzési lehetőség Kerékpáros 25 km táv 2 pontot ér.
 • A Tekerj a zöldbe! programsorozat célja a kerékpározás népszerűsítése, a kerékpározást, mint rekreációs tevékenységet folytatók létszámának növelése. Szeretnénk ezzel azokat is megszólítani, akik szeretnének, de egyedül nem mernek, nem akarnak kerékpártúrára menni.
 • Az Európai Sporthét az Európai Bizottság kezdeményezése, amellyel az egész kontinensen népszerűsíteni kívánja a sportot és a testmozgást. Az egész Európára kiterjedő kampány arra ösztönzi az európaiakat, hogy egy héten keresztül minél többet mozogjanak és ennek hatására az év további részében is aktívak maradjanak.
 • A túra során a Bebek portya jelvényszerző túramozgalom pontjainak megtekintése Csorbakő vára, Szendrő Felső vár.

Jelentkezés, regisztráció

Jelentkezés, regisztráció 2020. szeptember 1-től.

Helyszínen is lehet jelentkezni, de az esemény minél biztonságosabb lebonyolítása érdekében kérnénk az előzetes regisztrációt. Előzetes regisztráció a http://www.eloregisztracio.szendroitura.hu/ webcímen, vagy emailben az info@szendroitura.hu-ra küldött levélben, a létszám és a táv megjelölésével.

Előzetes jelentkezési határidő: 2020. szeptember 24. 22.00.

Nevezési díj

A túra nevezési díja egységesen 1500 Ft.

Kedvezmények:

 • kerékpáros résztvevőknek INGYENES!
 • 6 év alatt és 60 év fölött INGYENES!
 • előnevezőknek, Ötpróbázóknak, TEKA tagsági kártyával rendelkezőknek (500 Ft)

Kedvezmények össze nem vonhatók!

Előzetes nevezés abban az esetben érvényesíthető a kedvezmény, ha a nevezési díj utalása megérkezik a Takarékbank által vezetett egyesületi számlaszámra: 55600112-10009921-00000000

2020 Vitézlőre történő előnevezésre befizetett összeget is be tudjuk számítani a nevezési díjba. Ez esetben kérjük jelezze a regisztrációnál a korábbi befizetés dátumát és összegét.

Egyéb szolgáltatások

Szombaton a túrát követően meleg ebédet tudunk biztosítani 1500 Ft áron gulyás leves, péksütemény, üdítő.

Szállást péntek és szombati napokra biztosítani tudunk vendégházakban és magánszállásokon (4000 Ft).

Szolgáltatások előzetes igénylése emailen az info@szendroitura.hu címen, melyet szeptember 24-ig 22.00 óráig kérünk jelezni! Helyszínen korlátozott számban tudjuk az említett szolgáltatásokat biztosítani!

Utazási feltételek

Ötpróbázz és utazz vonattal:

Az idei Szendrő Körül Gyalogszerrel túraprogram az Ötpróbasorozat részét képezi. Ennek köszönhetően a Máv – Start Zrt. 50%-os vasúti kedvezményt biztosít. A kedvezményt a következő módon lehet igénybe venni: Az induló állomás és Szendrő – Felső között megváltja a túrázó a menetjegyét. A pénztárnál az utasnak másodosztályú 50% alkalmi menettérti jegyet kell kérni a rendezvény helyszínére, oda útban más teendő nincs. A rendezvény helyszínén a menetjegyet le kell bélyegeztetni (ÖTPRÓBA 2020 PECSÉT) a szervezőkkel, visszaútban ezt fogja ellenőrizni a jegyvizsgáló.

Parkolás: Autóval érkezők számára őrzött INGYENES parkolási lehetőséget biztosítanak a szervezők Szendrőn. A rajt – cél helyszínétől 300 m-re. Kérünk mindenkit ezt a parkolási lehetőséget használja.

LÁTNIVALÓK A TÚRÁN