SZENDRŐI TERMÉSZETJÁRÓ SZAKOSZTÁLY

XVIII. Szendrő Körül Gyalogszerrel

A túra fő attrakciója a Rudabányai – tó felkeresése minden távnak. Előző évben is hirdettünk meg kerékpáros távot idén is lesz a 3 különböző gyalogtúra mellett egy kerékpáros túra lehetőség is.

Szendrőn a szokott helyen lesz a gyülekező a Fő utca 19 szám alatt. A legrövidebb távon – 10km gyalog – indulók rajtja Szuhogyról lesz, ide aki tud saját autóval, aki nem azt kisbusszal szállítjuk a rajt helyszínére. A 15 25 km gyalog és a 25 km kerékpáros távok körtúrák lesznek. Lehetőség lesz idén is egyénileg a távokat teljesíteni és hagyományosan túravezetők is kísérnek minden távon csoportokat. Az útvonalon lesznek ellenőrző pontok, ahol pontőrök fogják várni az áthaladókat.

Egyes túraútvonalak érintik Csorbakő várromokat, és a túra keretein belül egy információs tábla kerül kihelyezésre, melyet a túra rendezője állít a várrom ismertségének növelése érdekében. A kerékpáros táv útvonala a Szendrő várának kilátójához is elvisz.

A program idén is az Ötpróba programsorozat része, a kerékpáros táv a „Tekerj a Zöldbe!” kampány keretében kerül megrendezésre. Az esemény csatlakozott az Európai Sporthét #BEACTIVE kezdeményezéshez.

Előregisztráció

Túra információk

Időpont: 2022. október 1.

Rendező: Szendrő Városi Sport és Szabadidő Klub Egyesület Természetjáró Szakosztálya

Rajt-cél helyszíne:
Szendrő, Fő utca 19.
Gyülekező 7.30-tól, várható visszaérkezés 14.30-tól, program vége 19.30.

Programok:
Gyalogos távok: 10, 15, 25 km
Kerékpáros táv: 25 km

Minden regisztrált induló kitűzőt, emléklapot és itinert kap.
Túra végén vendéglátás: a célban zsíros kenyér, lila hagyma, meleg tea.
Útközben a megállóhelyen meglepetés frissítő.

Bővebb információ: www.szendroitura.hu, Tel.: 20-521-05-36
Szolgáltatás igénylése: (szeptember 28. 22:00), info@szendroitura.hu, Tel.: 70-374-07-75

A program változás jogát a szervezők fenntartják!
Sok szeretettel várunk minden túrázót!

Távok útvonalak

25 km – indulás előre láthatólag 7.30 és 9.30 között
Útvonal: Szendrő – Petőfi tér – Lipóc – Telekes kápolna – Slokk – Szuhogy – Csorbakő – Rudapithecus – Telekes kápolna – Közép hegy – Bódva híd – Szendrő Cél
Látnivalók a távon: (Bebek portya megállóhely) Csorbakő, Szuhogy, Rudabányai – tó, Rudapithecus lelőhely, Telekes kápolna
Táv: 24,3 km; Szint: 412 m; Szintidő: 7 óra
Ötpróba: 3 ötpróba pont

15 km – indulás előre láthatólag 8.00 és 10.30 között
Útvonal: Szendrő – Petőfi tér – Lipóc – Telekesi kápolna – Rudapithecus – Telekes kápolna – Közép hegy – Szendrő Bódva híd – Szendrő Cél
Látnivalók a távon: Rudabányai-tó, Rudapithecus lelőhely, Telekes kápolna
Táv: 18 km; Szint: 276 m; Szintidő: 5 óra
Ötpróba: 2 ötpróba pont

10 km – indulás előre láthatólag 7.30 és 11.00 között
Útvonal: Szuhogy – Slokk – Rudapithecus – Telekes kápolna – Közép hegy – Szendrő Bódva híd – Szendrő Cél
Látnivalók a távon: Szuhogy, Rudabányai-tó, Rudapithecus lelőhely, Telekes kápolna
Táv: 12,1 km; Szint: 251 m; Szintidő: 4 óra
Ötpróba: 1 ötpróba pont

25 km kerékpár – indulás előre láthatólag 7.30 és 11.30 között
Útvonal: Szendrő – Szuhogy – Rudabánya – Bánya út – Rudapithecus – Telekes kápolna – Szuhogy – Szendrő Bódva híd – Szendrő Felső Vár – Cél
Látnivalók a távon: (Bebek portya megállóhely) Szendrő Felső Vár, Szuhogy, Rudabányai-tó, Rudapithecus lelőhely, Telekes kápolna
Táv: 26,6 km; Szint: 387 m; Szintidő: 4 óra
Ötpróba: 2 ötpróba pont

Fontos információk a távhoz: A távból több mint 9 km murvás, köves úton halad. Ezért nem lehet országúti kerékpárral teljesíteni a távot. Több szakaszon hegyi terepen kell haladni, kérjük a fokozott óvatosságot. Az útvonal mentén az ellenőrző pontokon kerékpár szerviz pontok lesznek.

KERÉKPÁROS RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

 • Kifogástalan állapotú kerékpár.
 • 18 éven aluliak csak szülői vagy tanári felügyelettel indulhatnak.
 • Felhívjuk minden kedves kerékpárosok figyelmét a KRESZ szabályok betartására, elsősorban saját és mások testi épsége érdekében!
 • Fokozottan figyeljen mindenki az úthibákra, a kerékpárokban keletkező károkért a szervezők felelősséget nem vállalnak!
 • Bukósisak, láthatósági mellény használata kötelező!

Túravezetők várható indulása:

Kérjük akik csoportos túravezetővel kívánják a távot teljesíteni a tumultus elkerülése érdekében legyen tekintettel az indulási időpontokra.

10 km gyalog – 9.00
15 km gyalog – 8.30 és 10.00
25 km gyalog – 8.00
25 km kerékpáros – 9.30

Extra programok

 • Negyedik alkalommal az esemény az Ötpróbasorozat része. A különböző távok teljesítéséért más -más pontokat lehet gyűjteni:10 km távért 1 pont, 15 km távért 2 pont, 25 km távért 3 pont. Új pontszerzési lehetőség Kerékpáros 25 km táv 2 pontot ér.
 • A Tekerj a zöldbe! programsorozat célja a kerékpározás népszerűsítése, a kerékpározást, mint rekreációs tevékenységet folytatók létszámának növelése. Szeretnénk ezzel azokat is megszólítani, akik szeretnének, de egyedül nem mernek, nem akarnak kerékpártúrára menni.
 • Az Európai Sporthét az Európai Bizottság kezdeményezése, amellyel az egész kontinensen népszerűsíteni kívánja a sportot és a testmozgást. Az egész Európára kiterjedő kampány arra ösztönzi az európaiakat, hogy egy héten keresztül minél többet mozogjanak és ennek hatására az év további részében is aktívak maradjanak.
 • A túra során a Bebek portya jelvényszerző túramozgalom pontjainak megtekintése Csorbakő vára, Szendrő Felső vár.

Jelentkezés, regisztráció

Jelentkezés, regisztráció 2022. szeptember 12-től.

Helyszínen is lehet jelentkezni, de az esemény minél biztonságosabb lebonyolítása érdekében kérnénk az előzetes regisztrációt. Előzetes regisztráció a http://www.eloregisztracio.szendroitura.hu/ webcímen, vagy emailben az info@szendroitura.hu-ra küldött levélben, a létszám és a táv megjelölésével.

Előzetes jelentkezési határidő: 2022. szeptember 29. 20.00.

Nevezési díj

A gyalogos túra nevezési díja egységesen 2000 Ft.

Kedvezmények:

 • 6 év alatt és 60 év fölött INGYENES!
 • előnevezőknek, Ötpróbázóknak, TEKA tagsági kártyával rendelkezőknek (500 Ft)

A túra nevezési díja kerékpárosoknak egységesen 1000 Ft, kedvezmény nem vehető rá igénybe.

Kedvezmények össze nem vonhatók!

Előzetes nevezés abban az esetben érvényesíthető a kedvezmény, ha a nevezési díj utalása megérkezik a Takarékbank által vezetett egyesületi számlaszámra: 55600112-10009921-00000000

Vitézlőre történő előnevezésre befizetett összeget is be tudjuk számítani a nevezési díjba. Ez esetben kérjük jelezze a regisztrációnál a korábbi befizetés dátumát és összegét.

Egyéb szolgáltatások

Szombaton a túrát követően meleg ebédet tudunk biztosítani 2000 Ft áron gulyás leves, péksütemény, üdítő.

Szállást péntek és szombati napokra biztosítani tudunk vendégházakban és magánszállásokon (5000 Ft).

Szolgáltatások előzetes igénylése emailen az info@szendroitura.hu címen, melyet szeptember 28-ig 22.00 óráig kérünk jelezni! Helyszínen korlátozott számban tudjuk az említett szolgáltatásokat biztosítani!

Utazási feltételek

Ötpróbázz és utazz vonattal:

Az idei Szendrő Körül Gyalogszerrel túraprogram az Ötpróbasorozat részét képezi. Ennek köszönhetően a Máv – Start Zrt. 50%-os vasúti kedvezményt biztosít. A kedvezményt a következő módon lehet igénybe venni: Az induló állomás és Szendrő – Felső között megváltja a túrázó a menetjegyét. A pénztárnál az utasnak másodosztályú 50% alkalmi menettérti jegyet kell kérni a rendezvény helyszínére, oda útban más teendő nincs. A rendezvény helyszínén a menetjegyet le kell bélyegeztetni (ÖTPRÓBA 2022 PECSÉT) a szervezőkkel, visszaútban ezt fogja ellenőrizni a jegyvizsgáló.

Parkolás: Autóval érkezők számára őrzött INGYENES parkolási lehetőséget biztosítanak a szervezők Szendrőn. A rajt – cél helyszínétől 300 m-re. Kérünk mindenkit ezt a parkolási lehetőséget használja.

LÁTNIVALÓK A TÚRÁN